Η σχέση με τη μαία μου

Η εκπαίδευση και κατάρτιση της μαίας αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη υποστήριξη της εγκύου και του συντρόφου της καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά στη βοήθεια που θα παράσχει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η στενή σχέση της μαίας με τη γυναίκα είναι απαραίτητη ώστε σε κάθε βήμα της εγκυμοσύνης της και του τοκετού να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια και να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις. 

Το σύγχρονο μοντέλο άσκησης της μαιευτικής παγκοσμίως έχει στο επίκεντρο τη γυναίκα και το έμβρυο. Η μαία παρακολουθεί τακτικά τη γυναίκα κατά τις επισκέψεις στο μαιευτικό ιατρείο, αλλά και ανεξάρτητα, για να φροντίσει τόσο για τη σωματική υγεία της μητέρας και του εμβρύου, αλλά και για να την προετοιμάσει ψυχολογικά για όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, τα βήματα του τοκετού, αλλά και τη λοχεία. Δίνει συμβουλές για τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαντάει σε ερωτήματα και απορίες που θα γεννηθούν, μετριάζει την αγωνία της όταν πλησιάζουν οι ωδύνες και ο τοκετός, την οδηγεί βήμα βήμα στο φυσιολογικό τοκετό, και είναι πλάι της σε περίπτωση καισαρικής.

Η μαία είναι καταρτισμένη σε θέματα εγκυμοσύνης, φυσιολογικού τοκετού και λοχείας. Είναι η «συνοδοιπόρος» της εγκύου στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης. Ο ρόλος της μαίας είναι υποστηρικτικός και καθοδηγητικός, πλάι στους πρωταγωνιστές της εγκυμοσύνης και του τοκετού που δεν είναι άλλοι από τη μητέρα και το μωρό της.