Παθήσεις των σαλπίγγων

Οι σάλπιγγες είναι το όργανο που συνδέει τις ωοθήκες με την μητρική κοιλότητα και η λειτουργία τους είναι κατά την διάρκεια της ωορρηξίας να δεσμεύουν το ωάριο που απελευθερώνεται από την ωοθήκη και με περισταλτικές κινήσεις να το προωθούν προς τον αυλό τους.  Σε περίπτωση γονιμοποίησης του ωαρίου από το σπερματοζωάριο  μέσα στον αυλό της σάλπιγγας, οι έντονες αυτές περισταλτικές κινήσεις ωθούν το γονιμοποιημένο ωάριο προς την ενδομητρική κοιλότητα όπου και εμφυτεύεται και ακολούθως αναπτύσσεται σε εμβρυο.

Είναι ένα ουσιώδες όργανο που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην γονιμότητα της γυναίκας γιατί έιναι υπέυθυνο για τη «συνάντηση» ωαρίου - σπερματοζωαρίου με αποτέλεσμα τη σύλληψη.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ

ΣΑΛΠΙΓΓΙΤΙΔΑ

Είναι φλεγμονές των σαλπίγγων που προκαλούνται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς, κυρίως γονόκοκκο και χλαμύδια.

ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ

Προκαλούνται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις είτε στις σάλπιγγες ή στην περιοχή γύρω από αυτές (πχ μετά από σκωλικοειδεκτομή), καθώς και ως αποτέλεσμα φλεγμονών της πυέλου. Οι συμφύσεις αυτές μπορεί να διαταράξουν την λειτουργικότητα των σαλπίγγων, λόγω του ουλώδους ιστού που αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα την μερική ή ολική απόφραξη αυτών επηρεάζοντας έτσι την γονιμότητα της γυναίκας.

ΥΔΡΟΣΑΛΠΙΓΓΕΣ

Συνήθως δημιουργούνται μετά από εγκλωβισμό του υγρού που φυσιολογικά παράγεται εντός της σάλπιγγας λόγω απόφραξης στο περιφερικού άκρου αυτής. Η σάλπιγγα διογκώνεται άλλοτε σε άλλο βαθμό και προκαλεί υπογονιμότητα αφού το ωάριο δεν μπορεί να συλληφθεί και να μεταφερθεί εντός της κοιλότητας της μήτρας. Επίσης, σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποιήσης, η ύπαρξη υδροσάλπιγγας κατά την διάρκεια της εμβρυομεταφοράς  προκαλεί αποβολή των εμβρύων λόγω της παλινδρόμησης υγρών εντός της μητρικής κοιλότητας. Για το λόγο αυτό ο αποκλεισμός ύπαρξης υδροσάλπιγγας με την εκτέλεση υστεροσαλπιγγογραφίας πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι απαραίτητη προυπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτής. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης ύπαρξης υδροσάλπιγγας κρίνεται απαραίτητη η λαπαροσκοπική αφαίρεση αυτής.

ΕΞΩΜΗΤΡΙΑ ΚΥΗΣΗ

Είναι η ανάπτυξη της εγκυμοσύνης εντός του αυλού της σάλπιγγας και όχι εντός της ενδομητρικής κοιλότητας, όπου φυσιολογικά αναπτύσσεται μια κύηση. Αιτίες για τη σαλπιγγική (εξωμήτρια) κύηση αποτελούν μια από τις προαναφερόμενες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν απόφραξη των σαλπίγγων.

Η αντιμετώπιση γίνεται είτε μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής εξαίρεσης του εμβρυικού σάκκου και αποκατάσταση της σάλπιγγας (σαλπιγγοστομία) ή αφαίρεση όλης της σάλπιγγας (σαλπιγγεκτομή) είτε με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (μεθοτρεξάτης) σε μια μόνο δόση ενδομυικά.

ΑΔΕΝΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΣΑΛΠΙΓΓΩΝ

Είναι σπάνια μορφή καρκίνου γιατί αφορά το 1% περίπου των κακοήθων καταστάσεων του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένα ποσοστό καρκίνου των ωοθηκών ξεκινάει από τις σάλπιγγες. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς ο καρκίνος των σαλπίγγων δυστυχώς δίνει συμπτώματα καθυστερημένα, όταν η νόσος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.