Προϋποθέσεις σύλληψης

Για να πραγματοποιηθεί σύλληψη πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Σπέρμα ικανό σε αριθμό, κινητικότητα, ωριμότητα και μορφολογία
  • Ωάρια σε ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα
  • «Μονοπάτι» διαβατό (δηλαδή ουσιαστικά σάλπιγγες ανοικτές) για να φτάσουν στο στόχο τους τα σπερματοζωάρια

Πίσω στα βασικά. Με ποιό τρόπο συλλαμβάνει η γυναίκα?

Για να συμβεί η σύλληψη και να ξεκινήσει το θαύμα της ζωής απαιτείται η γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο.

Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις κάθε άνδρα και αφού περάσουν από τα σπερματοφόρα σωληνάρια, οδηγούνται σε δυο μικροσκοπικές δομές – τις σπερματοδόχους κύστεις – που βρίσκονται πίσω από τον προστάτη προκειμένου να αποθηκευτούν. Με την εκσπερμάτιση που ακολουθεί τον οργασμό του άνδρα, τα σπερματοζωάρια αυτά οδηγούνται με δύναμη, βαθειά στον κόλπο της γυναίκας. Αν η γυναίκα βρίσκεται σε φάση ωορρηξίας, αν δηλαδή βρίσκεται στις γόνιμες μέρες της, τότε η βλέννα που εκκρίνει ο τράχηλος της είναι λεπτή και καθαρή και αποτελεί το όχημα που οδηγεί το σπέρμα στο εσωτερικό της μήτρας και συγκεκριμένα στη σάλπιγγα, όπου θα συναντηθεί με το ωάριο. Τα σπερματοζωάρια μπορούν να επιβιώσουν μέσα στη μήτρα έως και 3 ημέρες.

Το ωάριο (αυγό) από την άλλη πλευρά, απελευθερώνεται από το σακκουλάκι του (ωοθυλάκιο) που βρίσκεται μέσα στην ωοθήκη συγκεκριμένη μέρα του μήνα και κατευθύνεται προς τη σύστοιχη σάλπιγγα. Όταν εισέλθει σε αυτή, συναντά τα σπερματοζωάρια που με δυναμική επιλογή έφτασαν μέχρι εκεί (τα ικανότερα προς γονιμοποίηση) για να αρχίσει η μεταξύ τους «διαπραγμάτευση». Η διαπραγμάτευση αυτή επιτρέπει τελικά σε ένα μόνο σπερματοζωάριο να μπει στο ωάριο και με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η ανθρώπινη ζωή. Το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει και διαιρείται, και μετακινείται σιγά-σιγά προς την ενδομητρική κοιλότητα όπου και φτάνει 4-6 μέρες περίπου μετά τη σύλληψη στο στάδιο της βλαστοκύστης. Εκεί «ψάχνει» το καταλληλότερο μέρος να εμφυτευτεί και εφόσον αυτό συμβεί ξεκινά το θαύμα που συνήθως ολοκληρώνεται 266 μέρες αργότερα.